Cum sa economisesti bani la cumparaturi

Atunci cand vrei sa faci economii, cel mai simplu mod este sa fii cumpatat cand mergi la cumparaturi. Din acest motiv vreau sa-ti spun cateva idei cum sa economisesti bani la cumparaturi.

Sa fii chibzuit la shopping este primul pas cand vrei sa pui niste bani deoparte. In plus, este si cel mai usor. Poate nu si pentru sotiile noastre 🙂 . Asa ca baieti, lasati fetele acasa si mergeti voi la cumparaturi.

Nu te obliga nimeni sa cumperi alimente si lucruri de care nu vei avea nevoie sau in cantitati foarte mari. Desigur, sa cumperi o cantitate mai mare este uneori benefic, dar o sa-ti dau cateva exemple mai jos.

Cand spun sa faci economie la cumparaturi, ma refer la supermarket-uri, nu la buticurile de bloc sau la magazinele online (acest subiect il vom discuta intr-un alt articol).

Cum sa te pregatesti pentru cumparaturi

Cum sa te pregatesti pentru cumparaturi?

Sa faci cumparaturile intr-un mod corect si economicos, este o adevarata arta. 🙂 Din punctul meu de vedere nu toata lumea are aceste abilitati, si probabil o trec pe aceasta lista si pe sotia mea (sper sa nu afle si ea).

Intradevar, nu ai nevoie de o diploma, insa cateva lucruri tot trebuie sa cunosti. Desigur, asta daca nu vrei sa-ti lasi o mare parte din bani in supermarket. Daca banii nu sunt o problema pentru tine, atunci probabil ca citesti articolul gresit.

Poate ai mai auzit acest sfat, dar vreau sa-l subliniez inca o data: nu trebuie sa mergi cu stomacul gol la cumparaturi. Iti este foame? Stai acasa! Daca vrei sa fii pregatit de cumparaturi, atunci mananca ceva inainte.

Lista e ca o biblie cand mergi intr-un supermarket. In trecut foloseam biletele scrise de "sefa" cu lucrurile ce trebuie sa le cumpar. Mai nou insa folosim o aplicatie pentru cumparaturi.

Asa ca daca esti inarmat cu o lista (fie ea scrisa de mana sau o aplicatie), iar stomacul este plin, esti gata de drum si de facut cumparaturile.

Cum sa economisesti bani la cumparaturi

Cum sa economisesti bani in supermarket

Fac cumparaturi cam in fiecare saptamana si incerc sa evit magazinele mici, acolo unde produsele sunt (in general) ceva mai scumpe.

Sunt si exceptii, desigur. De exemplu atunci cand am nevoie de paine sau produse perisabile care trebuie sa le cumperi proaspete. Chiar mersul la cumparaturi pare o actiune simpla, in realitate nu e chiar asa.

Iar daca imi vei urma sfaturile, cu siguranta vei reusi sa economisesti bani la cumparaturi:

  • intotdeauna mergi cu o lista la cumparaturi. Nu conteaza ca-ti scrii pe o hartie sau folosesti o aplicatie pe telefon
  • revenind la "cantitati mari", iti sugerez sa cumperi produse care sunt la promotii 1+1 gratis (nu ma refer aici la produsele perisabile, asta daca nu dai o petrecere si intradevar ai nevoie de o cantitate mai mare). Nu cumpara de exemplu detergent mic. Platesti mult pe ambalaj, iar daca vei cumpara o cutie mare, pretul este mult mai mic.
  • gasesti des promotii de genul "un detergent de vase + o solutie de spalat parchetul" cu reducere de 20% (dau un exemplu). Poate nu ai nevoie chiar atunci de solutia de spalat parchetul, dar aceasta expira dupa mult timp si cu siguranta o vei folosi. In plus, faci o economie de 20%
  • evita sucurile, de orice fel! Pe langa faptul ca sunt foarte nesanatoase, sunt si destul de scumpe. Mai bine cumpara-ti fructe de sezon si poti face sucul chiar acasa cu ajutorul unui sorcator de fructe
  • tentatia e mare sa cumperi produse de calitate, dar reclama de la TV nu inseamna obligatoriu si un produs de calitate. Evident, in pretul produsului vei plati si publicitatea, si nu e deloc ieftina. Un produs mai putin cunoscut nu inseamna si ca e de proasta calitate
  • nu cumpara mezeluri si, in general, produse perisabile in cantitati mari. De cate ori ti-a expirat mancarea in frigider?
  • un  produs dintr-o tara straina nu e neaparat si de-o mai buna calitate. Sa nu mai vorbesc ca platesti mana de lucru mai scumpa si transportul. Sunt si produse autohtone de cea mai buna calitate la un pret foarte mic

Aceste sfaturi nu te vor face bogat, dar daca economisesti 200 Lei pe luna, asta inseamna 2400 Lei pe an! Si pic cu pic se face mare.

Ce poti face cu 2400 Lei? De exemplu un sejur intr-un oras european sau pur si simplu niste bani pusi deoparte. Chiar daca unele sugestii ti se par penibile, incearca-le, pentru ca nu ai nimic de pierdut.

Intradevar sunt produse la care pun si eu pret pe calitate. Nu vreau sa cumpar mancare cu tot felul de aditivi sau chimicale. Insa exista multe altele la care poti face economii foarte mari.

Sper ca acest articol ti-a fost de folos si nu-mi ramane decat sa-ti mai dau un ultim sfat: nu-ti lasa iubita / sotia sa mearga la cumparaturi! 🙂