Cum sa economisesti bani la cumparaturi (in supermarket)

Atunci cand vrei sa faci economii, cel mai simplu mod este sa fii cumpatat cand mergi la cumparaturi. Din acest motiv vreau sa-ti spun cum sa economisesti bani la cumparaturi.

Sa fii chibzuit la shopping este primul pas cand vrei sa pui niste bani deoparte. In plus, este si cel mai usor. Poate nu si pentru sexul frumos 🙂 . Asa ca baieti, lasati fetele acasa si mergeti voi la cumparaturi.

Nu te obliga nimeni sa cumperi alimente si lucruri de care nu vei avea nevoie sau in cantitati foarte mari. Desigur, sa cumperi o cantitate mai mare este uneori benefic, dar o sa-ti dau cateva exemple mai jos.

Cand spun sa faci economie la cumparaturi, ma refer la supermarket-uri, nu la buticurile de bloc sau la magazinele online (acest subiect il vom discuta intr-un alt articol).

Cum sa economisesti bani la cumparaturi

Fac cumparaturi cam in fiecare saptamana si incerc sa evit magazinele mici, acolo unde produsele sunt mult mai scumpe. Sunt si exceptii, atunci cand am nevoie de paine sau produse foarte perisabile care trebuie sa le cumperi proaspete. Chiar daca pare o actiune simpla, in realitate nu e chiar asa, iar daca imi vei urma sfaturile cu siguranta vei reusi sa economisesti bani la cumparaturi:

  • intotdeauna mergi cu o lista la cumparaturi. Nu conteaza ca-ti scrii pe o hartie sau folosesti o aplicatie pe telefon
  • poate o sa razi, dar s-au facut si studii pe acest lucru: NU merge niciodata cand iti este foame la cumparaturi. Vei avea impresia ca ai nevoie de mai multe produse si ca ce ti-ai scris pe lista nu o sa-ti ajunga si vei muri de foame 🙂 (am testat-o si pe mine, chiar functioneaza!)
  • revenind la “cantitati mari”, iti sugerez sa cumperi produse care sunt la promotii 1+1 gratis (nu ma refer aici la produsele perisabile, asta daca nu dai o petrecere si intradevar ai nevoie de o cantitate mai mare). Nu cumpara de exemplu detergent mic; platesti mult pe ambalaj, iar daca vei cumpara o cutie mare, pretul este mult mai mic (da, investesti atunci mai mult, dar pe termen lung faci economii serioase).
  • gasesti des promotii de genul “un detergent de vase + o solutie de spalat parchetul” cu reducere de 20% (dau un exemplu). Poate nu ai nevoie chiar atunci de solutia de spalat parchetul, dar aceasta expira dupa mult timp si cu siguranta o vei folosi. In plus, faci o economie de 20%
  • evita sucurile, de orice fel! Pe langa faptul ca sunt foarte nasanatoase, sunt si destul de scumpe. Mai bine cumpara-ti fructe de sezon si poti face sucul chiar acasa cu ajutorul unui sorcator de fructe
  • tentatia e mare sa cumperi produse de calitate, dar reclama de la TV nu inseamna obligatoriu si un produs de calitate. Evident, in pretul produsului vei plati si publicitatea, si nu e deloc ieftina. Un produs mai putin cunoscut nu inseamna si ca e de proasta calitate. Iti sugerez sa citesti eticheta si sa vezi daca e ceea ce cauti. Sau poate incerci o data sa vezi daca esti multumit cu acel produs ieftin.
  • nu cumpara mezeluri si in general produse perisabile in cantitati mari. De cate ori ti-a expirat mancarea in frigider?
  • un  produs dintr-o tara straina nu e neaparat si de-o mai buna calitate. Sa nu mai vorbesc ca platesti mana de lucru mai scumpa si transportul. Sunt si produse autohtone de cea mai buna calitate la un pret foarte mic

Aceste sfaturi nu te vor face bogat, dar daca economisesti 200 lei pe luna, asta inseamna 2400 pe an!

Adica un sejur intr-un oras european sau pur si simplu niste bani pusi deoparte. Chiar daca unele sugestii ti se par penibile, incearca-le, nu ai nimic de pierdut. Daca nu ti se potrivesc, intoarce-te la obiceiurile tale. Intradevar sunt produse la care pun si eu pret pe calitate, cel putin ce scrie pe eticheta, pentru ca prefer sa mananc sanatos decat sa cheltui apoi pe medicapemnte.

Sper ca acest articol ti-a fost util si nu-mi ramane decat sa-ti urez spor la cumparaturi si la economisire!