Metode de economisire a apei

O statistica elaborata de catre oamenii de stiinta sustine faptul ca pana in 2050, Romania se va confrunta si ea, exact ca celelalte state care deja intampina aceasta problema, cu o criza acuta de apa. Prin urmare este foarte important sa inveti cateva metode de economisire a apei.

Apa reprezinta elementul vital pentru absolut orice fiinta de pe Pamant! Criza de apa poate deveni una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Asta daca nu facem ceva, bineinteles!

Din acest motiv, in fiecare zi de 22 Martie sarbatoriam Ziua Mondiala a Apei. Evenimentul are loc si in Romania, din anul 1993.

Sa tratam resursele de apa ca fiind inepuizabile reprezinta o mare greseala. Trebuie sa constientizam asta inainte sa fie prea tarziu! Fiecare consumator casnic poate face lucruri simple pentru a reduce consumul de apa in locuinta personala.

Metode de economisire a apei

Alege electrocasnicele potrivite

Englezul are o vorba: sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine. Si mare dreptate are cand spune asta!

Urmand aceasta afirmatie, te sfatuiesc ca urmatoarea data cand te gandesti sa iti cumperi o masina de spalat rufe, sa fie una economica.

Atat planeta cat si buzunarul tau iti vor multumi pentru o astfel de alegere. Desigur, o masina de spalat rufe economica poate sa te coste ceva mai multi bani decat una dintr-o clasa inferioara.

Insa te asigur ca in timp achizitia ta se va amortiza prin consumul scazut de apa. Ca sa nu mai vorbim si de economie la energia electrica.

O alegere potrivita poate sa o reprezinte si masina de spalat cu incarcare frontala. Aceasta consuma mai putina apa decat cea cu incarcare verticala.

Important este ca atunci cand incarci masina de spalat, sa o incarci complet. Acest proces reprezentand tot un factor de economie.

Ai grija cand speli vasele

Adevarat este ca in Romania nu toti ne permitem o masina de spalat vase. Daca nu ne permitem, nu e o tragedie! Putem sa economisim apa si atunci cand spalam vasele manual.

Metoda este foarte simpla. Umple chiuveta pe jumatate cu apa. Pune dopul ca sa nu curga apa, ca mai apoi sa speli cu detergent si un burete toate vasele pe care le ai de spalat. Da, ai citit bine, toate vasele in aceeasi apa.

Dupa ce ai terminat, da drumul dopului de la chiuveta. Lasa apa murdara sa se scurga si clateste vasele cu apa curata.

Astfel vei economisi apa pe care in mod obisnuit ai fi lasat-o sa curga in chiuveta pe tot parcusul spalarii vaselor.

Daca nu-ti place aceasta varianta, atunci iti recomand cu incredere un economizor de apa temporizat. Este o investitie excelenta!

Fa dus in loc de baie

O baie iti poate parea relaxanta...si nu te poate invinovati nimeni daca, din cand in cand, alegi asta in detrimentul dusului.

Cum omul trebuie sa se spele in fiecare zi, ar fi un dezastru pentru ecosistem sa facem acest lucru regulat. Insa nu doar mediul va fi afectat. Si factura pe care va trebui sa o platim din buzunarul nostru.

Cea mai simpla metoda este sa faci dus. In acest fel vei economisii foarte multa apa. Reducand consumul de apa reusesti sa faci doua lucruri bune intr-unul singur:

  • sa dai o mana de ajutor planetei
  • sa economisesti bani pe care sa ii folosesti cum vrei tu

Schimba-ti para dusului

Ca sa ramanem tot in zona de igiena personala, iti recomand sa-ti schimbi para dusului. Desigur, daca acesta este un model mai vechi si nu face economie la apa.

O para de dus foarte buna, care mai are si granule anti-calcar si filtru ionic este acest model. Este una din cele mai bune metode de economisire a apei, dar in acelasi timp si de eliminare a clorului, metalelor grele sau alti poluanti


Mai poti incerca si varianta de para de dus cu aerator, care este la fel de eficienta si economa.

Beneficiile economisirii de apa

Beneficiile economisirii de apa

Cei de la UNESCO, intr-un raport pentru dezvoltarea apei din 2003, au tras un semnal de alarma ca in urmatorii 20 de ani, cantitatea de apa potabila va scadea cu aproximativ 30%.

Mai mult decat atat, s-a aproximat ca 40% dintre locuitorii planetei nu vor avea acces la apa pentru igiena personala.

Din pacate, dupa cum putem vea in zilele noastre, aceste lucruri s-au adeverit si apa a devenit o resursa pe care trebuie sa o protejam tot mai mult.

Chiar daca exista zone in care apa este disponibila din belsug, asta nu inseamna ca nu trebuie sa o conservam si sa gasim metode prin care sa facem economie.

Nu doar pe factura noastra o sa "simtim" cand reducem consumul de apa, dar si in mediul in conjurator. Practic nu o sa mai alimentam raurile si bazinele locale cu apa poluata.

Tuturor ne place sa calatorim in natura, nu-i asa? Insa ti-ar place sa mergi la un picnic langa un lac sau rau care miroase si contine tot felul de resturi?