Cum sa faci economie la apa

O statistica elaborata de catre oamenii de stiinta sustine faptul ca pana in 2050, Romania se va confrunta si ea, exact ca celelalte state care deja intampina aceasta problema, cu o criza acuta de apa. Apa reprezinta elementul vital pentru absolut orice fiinta de pe Pamant, aceasta afirmatie incluzandu-i pe oameni, asadar criza de apa poate deveni una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Asta daca nu facem ceva, bineinteles! Sa tratam resursele de apa ca fiind inepuizabile reprezinta o mare greseala si trebuie sa constientizam asta inainte sa fie prea tarziu.

Astfel ca, fiecare consumator casnic poate face lucruri simple pentru a reduce consumul de apa in locuinta.

Alegeti electrocasnicele potrivite!

Englezul are o vorba “sunt prea sarac ca sa imi cumpar lucruri ieftine” – si mare dreptate are cand spune asta! Urmand aceasta afirmatie, te sfatuiesc ca urmatoarea data cand te gandesti sa iti achizitionezi o masina de spalat rufe, sa achizitionezi una economica. Atat planeta cat si buzunarul tau iti vor multumi pentru o astfel de alegere. Desigur, o astfel de masina de spalat economica poate sa te coste ceva mai multi bani decat una de clasa inferioara, insa te asigur ca in timp achizitia ta se va amortiza prin consumul scazut de apa. O alegere potrivita poate sa o reprezinte si masina de spalat cu incarcare frontala, aceasta consumand net mai putina apa decat cea cu incarcare verticala. Important este ca atunci cand incarci masina de spalat, sa o incarci complet, aceasta reprezentand un factor de economie.

Ai grija sa nu risipesti apa atunci cand speli vasele!

Adevarat este ca in Romania nu toti ne permitem o masina de spalat vase, iar daca nu ne permitem nu e o tragedie, putem sa economisim apa si atunci cand spalam vasele manual. Metoda este foarte simpla. Umple chiuveta pe jumatate cu apa, pune dopul ca sa nu curga, ca mai apoi sa speli cu detergent si un burete toate vasele pe care le ai de spalat. Da, ai citit bine, toate vasele in aceeasi apa. Dupa ce ai terminat, da drumul dopului de la chiuveta, lasa apa murdara sa se scurga si clateste vasele cu apa curata. Astfel vei economisi apa pe care in mod obisnuit ai fi lasat-o sa curga in chiuveta pe tot parcusul spalarii vaselor. Iar daca iti permiti, cumpara cu incredere o masina de spalat vasele.

Fa dus in loc de baie!

O baie iti poate parea relaxanta si nu te poate invinovati nimeni daca din cand in cand alegi asta in detrimentul dusului, insa, cum omul trebuie sa se spele in fiecare zi, ar fi un dezastru pentru ecosistem, insa si pentru factura daca ar face baie cu cada plina in fiecare zi. Astfel ca, poti alege sa faci dus dimineata si seara si vei consuma pe sfert din cantitatea de apa pe care ai folosi-o in mod obisnuit pe o baie in cada.

Reducand consumul de apa reusesti sa faci doua lucruri bune intr-unul, si anume sa dai o mana de ajutor planetei, insa si sa economisesti bani pe care sa ii folosesti ulterior asa cum doresti tu.