A economisi este un prim semn de inteligenta financiara! Iar in acest articol vreau sa va spun care este cea mai buna metoda de economisire.
Incepe sa devii responsabil cu destinul tau financiar! Nu cauta scuze, cauta solutii! Niciodata nu este prea tarziu sa faci economii.
Totusi, important este sa o faci de la o varsta cat mai frageda. O sa vezi in aceasta metoda de economisire motivul.
Vreau sa va spun inca de la inceput ca eu am aplicat-o si o aplic si acum. In acelasi timp, imi pare rau ca nu am facut acest lucru cu multi ani in urma.
Asa ca nu pierde timpul! Incepe chiar acum sa economisesti bani! Hai sa vedem care este cea mai buna metoda de economisire pentru mine.
Ce inseamna sa economisesti bani?
Conform DEX-ului, sa economisesti inseamna sa folosesti cu chibzuinta banii sau alte mijloace materiale.
De asemenea, mai inseamna si a reduce consumul sau cheltuielile care nu sunt strict necesare si urgente.
Pentru noi toti, cei care dorim sa economisim, atunci cand punem niste bani deoparte facem acest lucru pentru a-i folosi mai tarziu, in alte scopuri.
De fapt acesta este si principalul motiv pentru care fiecare dintre noi ar trebui sa facem economii! Deoarece mai tarziu, cu banii acestia ne putem cupara ceva important sau sa avem grija de sanatatea noastra.
Intotdeauna trebuie sa faci alegerile cumpatate si sa pui in balanta ceea ce trebuie sa cumperi si ceea ce poate fi amanat sau evitat. Costul de oportunitate este de fapt alternativa la care alegi sa renunti.
Important in acest proces de economisire este sa implicam si copiii, mai ales ca in Romania sunt extrem de putine cursuri pe aceasta tema.
Cea mai buna metoda de economisire
Inca de la inceput vreau sa-ti spun ca aceasta este cea mai buna metoda de economisire pentru mine, cea care a functionat cel mai usor.
Cu siguranta sunt si alte metode mai bune, insa aceasta este extrem de simpla si pe intelesul tuturor.
Hai sa facem un exemplu de imaginatie. Sa spunem ca dragul nostru guvern 🙂 da o lege si de maine va trebui sa platesti o taxa in plus la salar, in valoare de 10%.
Evident, trebuie sa platesti taxa pentru ca nu ai ce face. Si cum o vei face? Pur si simplu o platesti! Intradevar, iti scade venitul, dar incerci sa gasesti o modalitate sa te descurci fara acei 10%.
Acesta este si principiul acestei metode de economisire. Foarte simplu, iar pe termen lung extrem de eficient si util.
Ce trebuie sa faci? In fiecare luna pui deoparte 10% din salariul tau (sau din venituri). Nu conteaza daca ai somaj, ai castigat un bilet la pariuri, primesti al 13-lea salar.
Trebuie sa-ti impui ca exista aceasta taxa de 10% si trebuie neaparat sa o platesti. De asemenea, trebuie sa faci abstractie ca ai unele cheltuieli neprevazute. Pana la urma e o lege data de guvern.
E complicat? Nu cred. Desigur ca primul impact nu va fi foarte placut. O sa ai la dispozitie mai putini bani. Dar stai, sa nu uitam ca banii economisiti sunt tot ai tai!
Ce se intampla daca economisesti 10% lunar?
Sa presupunem ca ai un venit net de 2000 Lei lunar, iar asta s-ar traduce in 200 Lei bani pe care trebuie sa-i pui deoparte.
Intr-un an o sa reusesti sa economisesti 2400 Lei, iar in 5 ani vei avea 12.000 Lei! Asta fara sa faci mare lucru, doar sa platesti aceasta taxa imaginara.
Nu stiu daca pentru tine e mult sau putin, dar pentru mine conteaza si voi folosi in continuare aceasta metoda de economisire.
In plus, ce te costa sa incerci? Daca crezi ca nu faci fata, atunci poti renunta. Eventual, ca si alternativa, poti reduce acei 10% la doar 5%. Importante este sa incerci sa-ti creezi un obicei de economisire in fiecare luna.
Avantajul cel mai important atunci cand faci economii (pe langa bani, evident) este relaxarea interioara, faptul ca stii ca ai niste bani pusi deoparte.
Reguli de la care sa nu te abati
De fapt, singura regula a metodei de economisire este sa pui deoparte acei 10% lunar.
Totusi, si eu am avut cateva momente de slabiciune la inceput, dar mi-am pus tot timpul ambitia ca vreau sa ma obisnuiesc fara acesti bani.
Asa ca m-am decis sa-mi fac cateva reguli pentru mine. Daca vrei, le poti urma si tu, pentru ca sunt sigur ca te vor ajuta:
- nu gasi scuze si motive ca sa te abati de a pune deoparte acesti 10%
- nu adauga niciodata mai putin de 10% din veniturile pe care le ai
- nu pune cei 10% deoparte mai repede, doar in momentul cand intri in posesia banilor
- nu considera acesti bani ca fiind disponibili
- nu te imprumuta din aceasta economisire niciodata
- acesti bani nu sunt pentru zile negre si nu reprezinta un cont de economii
- banii economisiti cu aceasta metoda nu se investesc
Daca iti doresti pentru prima data sa iei in serios economisirea banilor, acesta este primul pas pentru inteligenta financiara.
Nu exista scuze ca nu poti aplica aceasta metoda de economisire! Pune-ti ambitia ca poti, si sunt sigur ca vei reusi!