Metode de economisire a energiei electrice

E greu de imaginat viata fara energie electrica. Insa tot acest confort se plateste cu un pret. Atat din buzunarul nostru, dar si prin emiterea dioxidului de carbon in atmosfera. Din acest motiv vreau sa-ti spun in acest articol cateva metode de economisire a energiei electrice.

Din fericire pentru mediu, exista si sisteme eoliene sau fotovoltaice. In acest fel planeta este protejata de poluarea obtinerii energiei electrice. Insa buzunarul nostru tot are de suferit.

Dar cu mici investitii si trucuri poti sa faci economii importante. Chiar daca nu vei economisii foarte multi bani pe luna, la final de an, cand vei trage linie, o sa vezi ca ti-ai asigurat un city break intr-un oras European.

7 metode de economise a energiei electrice

7 metode de economisire a energiei electrice

Iti voi spune cateva metode de economisire a energiei electrice foarte usor de aplicat. Intradevar, poate la unele ai nevoie de mici investitii, dar acestea se vor amortiza intr-un timp relativ scurt.

Este extrem de usor sa economisesti bani! Trebuie doar sa aplici cateva din aceste metode si imediat o sa ajungi la economisirea energiei electrice. In plus, cu siguranta mediul inconjurator va aprecia si el acest lucru!

1. Schimbat-ti vechile becuri

Becurile sunt ieftine si le poti schimba foarte usor. Uita de becurile incadescente! Sunt zeci si sute de oferte pentru becuri economice.

Iar daca vrei sa treci intr-o alta liga 🙂 , cumpara-ti becuri LED. Diferenta de pret dintre becurile economice si cele LED nu e mare. Totusi, a doua optiune te va ajuta sa economisesti si mai multa energie electrica.

Doua becuri normale ce functioneaza 4 ore pe zi consuma aproximativ 0.8 kWh. Pe cand un bec LED consuma undeva la 0.16 kWh. Te las sa faci calculele cat economisesti intr-un an.

3 becuri LED Osram

3 becuri LED Osram

6 becuri LED Philips

6 becuri LED Philips

2. Ai o combina frigorifica veche?

Combina frigorifica este cel mai mare consumator casnic de energie electrica. Acuma depinde si de ce mai ai prin casa 🙂 . Oricum, ca idee, ea este in top.

O combina frigorifica veche de 10 ani consuma aproximativ 550 kWh/an. Acelasi aparat electrocasnic, dar din clasa energetica A++ ajunge undeva la 180 kWh/an. Ca sa nu mai vorbim de clasa A+++.

Intradevar, o combina frigorifica poate nu este la indemana oricui sa o cumpere imediat. Insa e indicat sa arunci un ochi peste ofertele magazinelor online. Cu siguranta vei gasi una care sa se incadreze in bugetul tau.

Si sa fim seriosi. Exista carduri de cumparaturi cu dobanda 0. Nu are rost sa te complici un frigider vechi, mare consumator de energie electrica.

Beko RCSA406K40DWN

Beko - clasa A++

LG GBP62DSSFR

LG - clasa A+++

3. Prelungitorul ajuta la economisirea energiei electrice

O alta metoda de economisire a anergiei este prelungitorul. Da, ai citit bine! Ok, poate ai nevoie mai mult de unul. Dar cred ca ai inteles idea. Ma refer la prelungitoarele cu buton on-off (pornit/oprit).

Ce trebuie sa faci? Doar sa apesi pe buton! De ce? Pentru ca aparatele electrocasnice, televizorul, etc, sunt consumatoare de energie electrica si cand nu functioneaza.

Cand pleci de acasa apesi pe buton. Practic opresti furnizarea de energie electrica. Banui ca nu ai nevoie mai mult de 3 prelungitoare. Asa ca toata investitia ta se ridica undeva la 70 Ron.

Nu sa economisesti sute de lei anual prin aceasta metoda. Dar putin cu putin se face mult. Plus ca un prelungitor costa cat un pachet de tigari. Sau oricum, pe acolo.

4. Reguli de utilizare a combinei frigorifice

Ma intorc la combina frigorifica sau frigider. De aceasta data nu trebuie sa cheltui nimic. Doar sa imi urmezi sfatul.

Curata spatele frigiderului de praf. Mai mult, lasa o distanta de 5 sau 10 cm intre el si perete. In acest fel eviti ca acesta sa se incalzeasca.

Cred ca nu mai trebuie sa-ti spun sa NU pui alimente calde in frigider.

Stiu, poate suna banal. Dar sunt trucuri mici si usoare care te ajuta sa economisesti energie electrica. Iar in acest caz chiar sa prelungesti durata de viata a aparatului

5. Cumpara-ti termostat la centrala

Termostatul a fost aparatul care mi-a salvat cei mai multi bani. Am stat vreo 2 ani fara el, neavand incredere ca fac economie.

Mi-am luat unul fara fir, am setat programele...si gata! Simplu si usor. Eu l-am cumparat la vremea accea cu 200 lei. Bani salvati in 2 luni!

Nu am facut economie doar la gaz, ci si la energia electrica. Era inutil sa las centrala sa mearga cand nu sunt acasa sau pe timpul noptii. Scuze, noaptea am setat-o la 21 de grade. Dar marea majoritate din timp e oprita pentru ca temperatura din camera nu depaseste 21 de grade.

Nu stiu ce planuri ai si cati bani castigi. Dar iti recomand cu incredere sa-ti cumperi un termostat la centrala. Nu o sa regreti!

Termostat digital wireless programabil LOGICTHERM C7RF

Logictherm C7RF

Termostat digital programabil wireless Computherm Q7 RF

Computherm Q7 RF

6. Dus in loc de baie

Stiai ca la o baie folosesti de aproximativ de 4 ori mai multa apa si energie electrica, comparativ cu un dus?

Nu-ti cer sa nu te mai speli 🙂 . Dar poti sa inlocuiesti baia cu dusul. Sau macar sa-ti lasi o zi de balaceala cand sa faci baie. In rest, doar dus.

O sa vezi diferenta imediat pe facturile lunare. Atat la cele de apa, cat si la energia electrica si gaz.

Mai mult, iti recomand sa-ti schimbi para de dus. Foloseste una cu economizor sau aerator. In acest fel o sa economisesti si mai mult.

7. Incarca-ti telefonul in masina

Incarcarea telefonului nu prespune un consum de energie electrica. Nu foarte mare...dar este acolo. De ce sa nu faci acest lucru in masina?

Stiu ca poate ti se pare cea mai proasta idee pe care ai auzit-o vreodata 🙂 . Dar de ce sa nu faci acest lucru? E gratuit!

De ce sa nu beneficiezi de aceasta facilitate? Nu mai sunt telefoanele de acum 10 ani. Le poti incarca oricand si ori de cate ori doresti.

In concluzie...

Cred ca aceste 7 modalitati de economisire a energiei electrice o sa te ajute sa pui ceva bani deoparte in fiecare luna.

Nu am vrut sa-ti dau si alte sfaturi mai costisitoare. Ca de exemplu izolarea locuintei sau sa-ti pui panouri fotovoltaice. Am vrut sa raman in zona de low buget. Lucruri simple si mici, dar cu impact mare.

Daca ti-a placut acest articol, nu ezita sa ne dai un share la articol!