22 Martie ziua mondiala a apei

Pe data de 22 Decembrie 1992, in orasul Rio de Janeiro, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare, s-a luat decizia sarbatoririi Zilei Mondiale a Apei, iar de atunci, in fiecare an pe data de 22 Martie se celebreaza aceasta zi. In Romania se sarbatoreste din anul 1993, iar la nivel mondial are ca scop constientizarea problemelor de protejarea a apelor, atat cantitativ cat si calitativ (apa este o resursa naturala cruciala pentru viata si sanatate).

In prezent se estimeaza ca peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apa potabila, fiindu-le afectate sanatatea, mijloacele de trai si educatia. De asemenea, anual aproximativ 19 milioane de decese premature sunt legate direct de impactul asupra mediului al exploatarii necorespunzatoare a resurselor naturale. Cifrele sunt ingrijoratoare si va trebui sa luam o decizie cat mai rapid ce dorim sa facem cu aceasta planeta si cu situatia acelor oameni care nu au acces la surse potabile de apa. Lucrul pozitiv vine de la ONU, mai exact din Obiectivul 6 din Agenda de Dezvoltare Durabila, acolo unde se prevede ca pana in anul 2030 fiecare persoana sa aiba acces la apa de calitate. Un obiectiv indraznet as putea spune, iar in acelasi timp greu de realizat, trebuie sa recunoastem; totusi, aceste obiective marete ne motiveaza, ne fac sa cautam solutii si sa reflectam mai bine asupra importantei economisirii apei.

22 Martie ziua mondiala a apei

Cantitatea de apa necesara producerii hranei este de trei ori mai mare fata de necesarul pentru baut, fapt ce arata importanta apei ca resursa indispensabila in alimentatie. In aceste conditii nu trebuie sa facem economie doar de apa, ci si de alimentatie, un lucru foarte sensibil in Romania, mai ales cu ocazia sarbatorilor si zilelor nationale (inca trebuie sa ne “maturizam” la acest capitol deoarece aruncam foarte multa mancare).

In conditiile in care populatia lumii este în continua crestere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial raman nefolosite si se risipesc, resursele de apa ale omenirii vor deveni în curand insuficiente pentru satisfacerea necesitatilor alimentare.