Ziua Mondiala a Apei sa serbatoreste pe data de 22 Martie. Acesta decizie s-a luat in orasul Rio de Janeiro, in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare.
Din anul 1992 (22 Decembrie), de cand s-a luat aceasta decizie, in fiecare an pe 22 Martie se celebreaza Ziua Internationala a Apei. In Romania se sarbatoreste din anul 1993.
La nivel mondial are ca scop constientizarea problemelor de protejare a apelor, atat cantitativ cat si calitativ (apa fiind o resursa naturala cruciala pentru viata si sanatate).
Consumul de apa pe glob
In prezent se estimeaza ca peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apa potabila, fiindu-le afectate sanatatea, mijloacele de trai si educatia.
De asemenea, anual in jur de 19 milioane de decese premature sunt legate direct de impactul asupra mediului al exploatarii necorespunzatoare a resurselor naturale.
Cifrele sunt ingrijoratoare si va trebui sa luam o decizie cat mai rapid. Desigur, daca dorim sa facem ceva cu aceasta planeta si cu situatia acelor oameni care nu au acces la surse potabile de apa.
Lucrul pozitiv vine de la ONU, mai exact din Obiectivul 6 din Agenda de Dezvoltare Durabila. Se prevede ca pana in anul 2030 fiecare persoana sa aiba acces la apa de calitate.
Un obiectiv indraznet as putea spune! Dar in acelasi timp greu de realizat, trebuie sa recunoastem. Totusi, aceste obiective marete ne motiveaza.
Ne fac sa cautam solutii si sa reflectam mai bine asupra importantei economisirii apei.
Beneficiile apei pentru organism
Apa are un rol esential in functionarea normala a organismului si la mentinerea sanatatii.
Pe langa acestea, nu trebuie sa uitam ca 90% din pielea noastra reprezinta de fapt apa.
Cu totii stim cat de importanta este apa pentru ingrijirea personala, deoarece aceasta actioneaza ca un hidratant asupra pielii si o curata de bacterii si impuritati.
Mai mult decat atat, este recomandat sa consumam cel putin 2 litri de apa pe zi, deoarece aceasta are foarte multe beneficii pentru sanatete.
Printre cele mai importante beneficii trebuie sa mentionez:
- ajuta sistemul digestiv si previne constipatia
- ajuta la eliminarea toxinelor din organism
- transporta oxigenul si nutrientii catre celule
- are rol important in reglarea temperaturii corporale
- contribuie la multe procese chimice din organism
- te ajuta sa slabesti, deoarece reduce pofta de mancare
- creste energia organismului si-ti da o stare de bine
- ajuta la detensionarea articulatiilor
- previne aparitia pietrelor la rinichi
Si cu siguranta lista ar putea continua. Insa, din pacate, multi dintre noi nu ne dam seama cat de benefic este acest lichid pentru noi. Am ajuns sa ne bucuram la o bere sau un suc, in loc sa fim fericiti si cand consumam apa.
Fara apa nu putem trai!
Apa inseamna viata! Atunci cand calatorim in spatiu si exploram alte planete...cautam apa.
Dupa aerul pe care-l respiram in fiecare zi, apa este al doilea cel mai important element.
Am spus mai sus ca pielea este formata din 90% apa. As merge mai departe si as vrea sa-ti spun ca tot apa reprezinta 70% din greutatea corpului nostru.
Corpul uman pierde apa atunci cand transpiram, respiram sau prin digestie. Din acest motiv este foarte important ca pe tot parcursul zilei sa fim hidratati.
Cantitatea de apa necesara depinde de mai multi factori. De exemplu, de activitatile fizice pe care le facem, de zona geografica unde traim sau chiar de afectiunile de care le suferim.
Din acest motiv medicii recomanda sa consumam cel putin 2 litri de apa pe zi, insa nu cred ca e rau daca am ajunge chiar si la 3 litri.
Stiai ca...
Cantitatea de apa necesara producerii hranei este de trei ori mai mare fata de necesarul pentru baut?
Acest fapt arata importanta apei ca resursa indispensabila in alimentatie.
In aceste conditii nu trebuie sa facem economie doar de apa, ci si de alimentatie. Un lucru foarte sensibil in Romania, mai ales cu ocazia sarbatorilor si zilelor nationale.
Inca trebuie sa ne "maturizam" la acest capitol deoarece aruncam foarte multa mancare. Este in sangele nostru sa cumparam "ca sa fie".
Populatia lumii este în continua crestere, iar 30% din alimentele produse pe plan mondial raman nefolosite si se risipesc. Din acest motiv resursele de apa vor deveni în curand insuficiente pentru satisfacerea necesitatilor alimentare.