De ce sa alegi o combina frigorifica din clasa A++

Alege sa-ti cumperi o combina frigorifica dintr-o clasă energetica superioara, precum A++ sau A+++. In acest fel vei face economii importante la energia electrica!

Consumul poate ajunge chiar la jumatate in cazul unui aparat din clasa energetica B, dupa cum a mentionat chiar si ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie) in documentul Masuri de eficienta energetica in sectorul rezidential.

Combina frigorifica/ frigiderul detine 20% din ponderea cosumatorilor aparatelor electrocasnice din consumul total al unei gospodari, prin urmare trebuie sa punem accent pe clasa energetica atunci cand vrem sa ne schimba vechiul frigider.

De ce sa alegi o combina frigorifica din clasa A++

Din pacate, comparativ cu alte tari din Europa de Est, noi ne numaram printre tarile cu cea mai scazuta rata de inlocuire a marilor consumatori casnici. In cele mai multe cazuri rata medie de inlocuire depaseste durata de viata a electrocasnicelor, un lucru pozitiv deoarece creste piata produselor noi, cu eficienta energetica ridicata.

Revenind la subiectul nostru De ce sa alegi o combina frigorifica din clasa A++, cel mai elocvent exemplu este ca un frigider vechi are un consum cu pana la 85% mai mare decat unul cu clasa energetica A++. Prin urmare, designul si facilitatile acestui aparat trebuie lasate pe planul secund, asta daca doresti sa faci economii importante de bani in fiecare luna. Un aparat frigorific vechi de 10 ani are un consum de energie de aproximativ 560 kWh/an, in comparatie cu un aparat nou din clasa A++, care inregistreaza un consum de numai 179 kWh/an. Asta s-ar traduce, la un calcul estimativ, ca pe intreaga durata de viata a acestuia am economisi peste 1600 Ron.

Costurile de achizitie ale unui aparat electrocasnic nou sunt recuperate prin reducerea costului electricitatii. De exemplu, consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 35 – 85% mai mari, in functie de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor din clasa A++.

Pretul unei combine frigorifice din clasa A++ porneste in general de aproximativ 1500 Ron, spre deosebire de una din clasa A care se vinde cu aproximativ 1100 Ron (dar acestea sunt pe cale de disparitie); evident, investitia intr-un aparat de clasa A poate sa fie o mutara foarte neinspirata si cu siguranta v-a trebui sa-l schimbi peste doar cativa ani. Diferenta de pret dintre cele doua se amortiziaza in intr-un timp oarecum scurt, in plus, esti mult mai “prieten”cu mediul inconjurator.