Consumul de energie electrica

Consumul de energie electrica poate avea un impact negativ in facturile noastre lunare. Nu putem sta fara curent, dar putem sa luam masuri ca factura sa fie cat mai mica!

Pe langa faptul ca-ti vor ramane mai multi bani luna de luna, vei deveni si mai prietenos cu natura.

Ca sa economisesti energie electrica nu inseamna doar sa schimbi becurile incadescente cu cele economice. Sunt mult mai multe lucruri pe care le poti face! Unele cu investitii mai mici si rezultate imediate, altele cu investitii mari si cu amortizare intr-un timp mai lung.

Cum sa economisesti energie electrica

Schimbat-ti becurile

Cel mai usor si ieftin este sa-ti schimbi becurile incandescente cu unele economice. De preferat becuri LED!

Desi pot costa mai mult la inceput, investitia va fi usor amortizata. Practic vei economisii 75% din energia consumata de un bec normal. In plus, au o durata de viata de 12 ori mai mare!

Pe langa aceste beneficii te vei putea bucura si de o lumina mai clara si puternica. Asa ca nu mai sta pe ganduri!

Atentie la aerul conditionat

Folosesti un aparat de aer conditionat? Cu bani putini poti economisi pana la 15% din energia electrica. Ce trebuie sa faci? Foarte simplu!

Inlocuieste sau curata filtrele de aer. La inceput de primavara verifica bobina vaporizatorului, componenta ce ar trebui curatata in fiecare an pentru a te asigura ca sistemul functioneaza in conditii optime.

Un aparat de aer conditional cu reviziile la zi va functiona mult mai eficient. Prin urmare o sa faci si economie de cativa banuti la factura.

Ai termostat la centrala?

Daca ai o centrala termina, este obligatoriu sa-ti cumperi un termostat. Iti recomand unul wireless. In acest fel poti muta termostatul in ce camera doresti. De fapt nici nu stiu daca se mai gasesc cu fir 🙂 .

Urmatorul pas este sa-ti setezi programele. Alege o temperatura mica atunci cand nu esti acasa. Pe timpul noptii iti recomand 18 - 20 grade! Dar depinde si de cat de friguros esti.

Am experimentat pe pielea mea costurile cu si fara un termostat. Diferenta este foarte mare si-ti poti amortiza investitia chiar si intr-o singura luna.

Ti-ai izolat locuinta?

O investitie mai mare ar fi sa-ti izolezi termic locuinta.

Da, costuri mari! Dar pe termen lung este extrem de profitabil si te ajuta sa foloseti în mod eficient aparatele de incalzire.

Combina frigorifica veche?

Dupa cum am mentionat si in articolul de ce sa alegi o combina frigorifica din calsa A++, acest aparat electrocasnic este cel mai mare consumator intr-o locuinta.

Daca ai un frigider vechi, arunca-l imediat pe geam! Glumesc. Verifica ofertele magazinelor. Unele iti dau un voucher cadou sau chiar o reducere daca-ti cumperi un aparat electrocasnic nou.

Simplu si foarte eficient

Prelungitoarele cu buton on-off (pornit - oprit) sunt ieftine si te ajuta sa economisesti bani. Mai ales cand esti plecat de acasa sau pe timpul noptii.

Televizorul, calculatorul, cuptorul cu microunde, etc, consuma energie electrica chiar si in modul stand-by. Doar apesi acel buton si incepi sa economisesti. Nimic mai simplu.