Cand trebuie sa faci izolatie exterioara la cladire

Locuinta e acel spatiu in care iti petreci de regula cel mai mult timp, unde te incarci cu energie pentru a o lua de la capat a doua zi.

Ca atare, nu ar trebui sa neglijezi confortul din ea si nu ar trebui sa uiti ca este generatoare de cheltuieli, sub o forma sau alta. Unele dintre aceste cheltuieli pot fi optimizate considerabil. De exemplu, poti reduce cheltuielile printr-o izolatie exterioara a cladirii.

Tot prin izolatie poti reduce chiar si cheltuielile cu energia electrica. Vara nu vei mai fi nevoit sa dai drumul la aerul conditionat (cel putin nu asa des), iar in perioada rece nu vei mai fi nevoit sa pornesti centrala termica.

Cand trebuie sa iti izolezi locuinta si care sunt cele mai bune metode de a face asta sunt intrebari care vin oarecum firesc. Voi incerca sa abordez ambele intrebari astfel incat sa primesti raspunsuri utile sau macar informatii care sa te ajute sa iei cele mai bune decizii.

Cand trebuie sa faci izolatie exterioara cladirii

Cand trebuie sa faci izolatie exterioara cladirii

Sunt situatii in care iti vei da seama singur de faptul ca locuinta ta are nevoie de izolatie exterioara. Dar sunt si situatii in care observi ca intampini o problema fara a realiza ca aceasta are drept cauza izolarea deficitara a cladirii.

Aparitia igrasiei si a mucegaiului pot avea drept cauza lipsa izolatiei exterioare. Apa de ploaie se poate infiltra in tencuiala exterioara a cladirii si apoi poate patrunde in cea interiora, creand astfel conditiile propice aparitiei igrasiei si mucegaiului.

Prezenta acarienilor poate fi un semn ca ai nevoie de izolatie exterioara. Acestia sunt atrasi de locuintele cu umiditate ridicata, nearisite, unde este prezent mult praf sau sebum.

Intensitatea sunetelor de afara atunci cand ai usile si ferestrele inchise poate fi un alt semn al izolatiei exterioare deficitare. De regula, pentru o izolare fonica mai buna se recurge la montarea termopanelor, dar si izolarea peretilor cu polistiren poate ajuta foarte mult.

Racirea rapida a locuintei este unul dintre semnele cele mai clare ca ai nevoie rapid de izolarea cladirii. In timpul iernii, cand temperaturile de afara sunt foarte scazute, se poate simti cum curentul de aer rece patrunde prin zid.

Acestea sunt printre cele mai frecvente semne ca locuinta ta are nevoie de izolatie exterioara, dar pentru a fi sigur ca ai nevoie de o izolare termica mai buna poti solicita eliberarea unui certificat energetic in care cladirea va primi un calificativ de la A la G.

A este calificativul care se atribuie cladirilor performante din punct de vedere al izolarii termice. La polul opus se afla calificativul G.

Ce fel de izolatie exterioara trebuie sa alegi

Ce fel de izolatie exterioara trebuie sa alegi

Izolatia exterioara a locuintei se poate realiza cu ajutorul mai multor materiale de constructii, precum vata minerala bazaltica, vata minerala de sticla, polistirenul, panourile prelucrate din lana de oaie, etc.

E foarte important sa pleci de la scopul pe care il urmaresti pentru alege cea mai buna izolatie exterioara.

Daca vrei sa-ti izolezi peretii exteriori, potrivit expertilor din domeniu, cel mai indicat ar fi sa alegi polistirenul, deoarece ofera cel mai bun raport intre costuri si imbunatatirea izolatiei pe care o poate aduce unei cladiri.

In cazul in care urmaresti sa eviti problema igrasiei si, inevitabil, si pe cea a mucegaiului sau acarienilor, trebuie sa acorzi o atentie sporita izolarii fundatiei.

O izolatie cat mai buna a acesteia trebuie sa inceapa cu o membrana speciala, confectionata din polietena de inalta densitate. Aceasta nu va izola termic, dar va impiedica apa sa se infiltreze in zid. Ulterior aceasta poate fi placata cu polistiren.

Izoleaza-ti casa ECO

Izoleaza-ti casa ECO

Daca iti doresti o casa eco 100% poti recurge la o izolatie exterioara din canepa sau lana.

Acestea vin la pachet atat cu avantaje, cat si cu dezavantaje.

Izoleaza suficient de bine, insa costurile sunt mult mai mari decat cele ale izolarii cu polistiren. In cazul izolarii cu lana, marele avantaj este acela al durabilitatii. Izolatia cu lana rezista in timp mult mai mult decat cea din polistiren.

Recapituland, pentru a vedea daca ai nevoie de izolatie exterioara pentru casa ta, poti solicita eliberarea unui certificat energetic. Acesta te ajuta sa-ti dai seama daca locuinta ta pierde caldura mai mult decat ar trebui.

Izolatia exterioara nu are doar scopul de a izola termic, ci poate veni si cu o serie de beneficii suplimentare. Aici mentionez de exemplu impiedicarea apei de a se infiltra prin pereti, evitandu-se astfel conditiile propice pentru igrasie si mucegai.