Drepturile tale cand inchizierzi un autovehicul

Cunoasterea drepturilor dumneavoastra ca si client, va ofera un mare avantaj in orice rubrica de servicii sau produse cu care interactionati. Chiar si in cazul domeniului de inchirieri auto, cunoasterea drepturilor dumneavoastra va va ajuta extrem de mult atunci cand inchiriati o masina. Piata de rent a car nu contine foarte multe companii rau intentionate.

Cu toate acestea, numarul din aceasta categorie este indeajuns incat sa faca rau domeniului in sine. In serviciul de inchirieri auto, aceste companii rau intentionate au ajuns sa faca atat de multa valva, incat s-a aflat si la televizor.

Companiile de rent a car rau intentionate se folosesc de garantia auto, pentru a sustrage mai multi bani din partea clientului. Persoana sau entitatea juridica care apeleaza la aceste servicii risca sa fie pacalita pe baza acestui depozit. In mare parte, companiile de inchirieri auto sunt corecte de la bun inceput.

De asemenea, scopul lor este sa ajute clientul si nu invers. Cu toate acestea, orice padure va avea propriile ei uscaciuni. Daca una din 80 de firme de rent a car intentioneaza sa fure clientul, atunci va fi indeajuns incat sa faca rau pietei de inchirieri auto. Din aceasta ecuatie, clientul va avea cel mai mult de suferit.

Din pacate, statistica este in felul urmator: Unul din 40 de clienti ajung sa fie pacaliti de companiile de rent a car din Otopeni sau Bucuresti. Acelasi lucru se intampla si in afara tarii. Spre exemplu: Unul din 30 de clienti din Napoli sunt pacaliti de firmele de inchirieri auto.

Cunoasteti drepturile pentru a te feri de probleme in inchirierea unui autovehicul

Cunoasterea drepturilor in inchirierea unui autovehicul poate fi de foarte multe ori considerat si un must-know. Nu trebuie sa faca parte din cunostintele dumneavoastra generale, dar… Ajuta sa aveti aceste informatii.

In randurile urmatoare, va vom arata ce trebuie sa cunoasteti mai exact, atunci cand inchiriati o masina.

Alegeti compania de inchirieri masini cu o garantie auto cat mai mica

Acesta este mai degraba un sfat, decat un drept. Indiferent de situatie, trebuie sa stiti de ce. Spre exemplu: Garantiile auto in serviciul de inchirieri variaza destul de mult. Fiecare agentie de inchirieri masini isi poate pune propriul tarif pentru garantia auto. Astfel, se gasesc firme care iau pentru inchirierea unui Logan 400 de euro. De asemeni, sunt companii de rent a car care solicita si garantii in valoare de 5000 de euro.

Aceste garantii se gasesc pe piata de inchirieri auto pentru acelasi Logan.

De ce trebuie aleasa compania de rent a car cu o garantie mai mica?

Raspunsul este unul destul de simplu: Cu cat este mai mica garantia, cu atat veti fi protejat dumneavoastra ca si client. Cum am mentionat si mai sus, companiile de rent a car rau intentionate vor sustrage bani pe baza depozitului de inchiriere. Cu cat garantia retinuta de compania respectiva va fi mai mica, cu atat dumneavoastra veti avea mai putin de pierdut.

Va trebui sa fiti foarte atent: Sunt companii de acest gen, care iau preturi mici pe ziua de inchiriere si tarife mari pe garantia auto.

Vom trece mai departe, pentru a vedea cum si cat trebuie retinut din garantia auto. De asemeni, veti afla si in ce conditii va trebui retinut din garantia auto.

Cum va trebui retinut din garantia auto?

In primul rand, clientul va trebui sa inteleaga dinainte ca masina va trebui adusa in aceleasi conditii ca atunci cand a fost primita. Deci, daca autovehiculul a fost predat clientului cu o zgarietura, dar curata si cu rezervorul plin, atunci ea va trebui returnata la fel. Masina inchiriata trebuie predata companiei de inchirieri auto la fel ca atunci cand a fost rezervata.

In situatia in care masina nu se intoarce la fel cum a plecat, se va retine din garantie. Sa spunem ca ceea ce urmeaza nu sunt neaparat drepturi. Ele sunt mai degraba informatii, care va va ajuta senzational de mult atunci cand inchiriati o masina.

Putem totodata sa le consideram si drepturi.

Cat trebuie retinut din garantie, daca autovehiculul nu se intoarce cu aceeasi cantitate de combustibil?

Deci, nu exista o regula care sa incadreze aceasta penalizare. Cu toate acestea, tariful pentru retinerea din garantie atunci cand masina nu se intoarce cu aceeasi cantitate de combustibil este de 10 Ron pe litru lipsa. Combustibilul va costa in jur de 6 Ron. Pe langa aceasta suma, va fi normal sa se adauge inca 4 Ron.

Astfel, pentru 10 litri de benzina lipsa, va trebui sa retina din garantie suma de 100 de Ron.

Cat va trebui sa se retina din garantie, daca masina se intoarce murdara?

Acum costul pentru curatarea autovehiculului inchiriat difera. Conteaza daca masina a fost adusa de catre client, cu interiorul sau cu exteriorul murdar. Desigur, atunci cand apare una dintre aceste situatii, se va regasi alaturi de a doua. Dar, sa revenim la subiect. Costurile pentru a curata un autovehicul sunt in felul urmator: 30 de Ron pentru un exterior murdar si 200 de Ron pentru un interior murdar.

Pentru ca apar aceste costuri, compania de rent a car va trebui sa le suporte. Din aceasta cauza, ea va trebui sa retina din garantia auto. Suma pe care o retine depinde de spatiul in care este murdar autoturismul inchiriat. Daca este murdar la exterior, atunci ar trebui sa se retina o penalizare in valoare de 100 de Ron. Aceasta suma este mai mare fata de costul curatarii masinii, deoarece autovehiculul va fi blocat mai mult timp pentru curatare. De asemeni, pentru un interior murdar, valoarea retinuta nu trebuie sa fie mai mare de 400 de Ron. Acestea ar trebui sa fie penalizarile obisnuite pentru situatia in care autovehiculul este returnat murdar.

Cat trebuie sa se retina din garantie, atunci cand masina este returnata cu avarii?

Daca masina este returnata cu avarii, iar acestea nu sunt produse din cauza clientului nu va trebui sa se retina nimic din acel depozit. Se va retine din garantie doar in situatia in care pagubele autovehiculului sunt realizate de catre client. Marea problema este cat ar trebui sa se retina din garantia auto.

In primul rand, se va retine din depozitul auto in functie de paguba produsa. Daca avaria produsa este in valoare de 300 de euro, atunci la retinerea din garantie se vor adauga cei 300 de euro. Cu toate acestea, suma retinuta nu va ramane doar la 300 de euro. Pe langa aceasta, se va mai adauga si timpul in care autovehiculul va fi blocat in service.

Aici, toti clientii vor trebui sa inteleaga ca daca firma va avea autovehiculul blocat in service pentru 3 zile, nu se va produce nici un ban. De aceea, va fi inclusa la pachetul de retinere din garantie, suma de inchiriere pentru cele 3 zile.

Daca masina este inchiriata cu 30 de euro pe zi, se va adauga la suma retinuta inca 90 de euro. Aflati mai multe detalii despre drepturile dumneavoastra ca si consumator pentru serviciile de rent a car.