Chiar daca multi dintre noi cred ca a economisi este foarte greu (mai ales cei cu salarii mici), in acest articol spre sa te conving prin cele 13 modalitati de economisire a banilor ca nu este deloc asa.
Nu ma intereseaza pentru ce vrei sa economisesti si nici nu sunt adeptul modalitatilor extreme de economisire. Poti sa strangi bani pentru zile negre sau pentru a-ti cumpara o masina, un teren sau orice doresti tu.
In plus, a pune un ban deoparte e un stil de viata inteligent, pentru ca iti da incredere, siguranta, esti mai motivat si parca te scuteste de unele griji.
Macar iti poti lua de pe cap grija unor electrocasnice (mai scumpe) daca se strica, a unor cheltuieli nepravazute sau in cazul in care vei ramane cateva saptamani sau luni fara job.
Modalitati de economisire a banilor
Din punctul meu de vedere, nu exista nicio scuza pentru a nu reusi sa pui un ban deoparte.
In acest articol te-am invatat care este cea mai simpla si buna metoda de a incepe sa economisesti.
Desigur, nu trebuie sa o urmezi neaparat pe aceasta, insa o consider o metoda foarte usoara de pus in practica.
Atunci cand vrei sa faci economii, trebuie sa ai in minte faptul ca acest proces presupune si un sacrificiu din partea ta. Nu poti face economii fara sa iti schimbi putin stilul de viata.
Sper totusi ca acest articol sa-ti fie de ajutor si, oricat de puerile ti s-ar parea unele dintre ideile mele, te-as ruga totusi sa le dai o sansa si sa incerci.
10% din orice castig sau venit
Pentru cei care nu au citit articolul in care am explicat una din cele mai simple modalitati de economisire a banilor, vreau sa fac o mica recapitulare.
Aceasta metoda presupun ca sa pui deoparte 10% din orice castig sau venit. Nu conteaza ce salar ai, ce cheltuieli ai intr-o luna sau daca mergi intr-o vacanta.
Pur si simplu poti sa consideri ca s-a dat o lege prin care trebuie sa platesti 10% taxe la stat. Practic acesti bani nu mai exista pentru tine. De fapt tot ai tai sunt, dar vor fi intr-un cont de economisire.
Daca ti se pare prea mult, atunci poti incepe cu 5%. Totusi, idea principala este sa nu te atingi deloc de acesti bani, indiferent de perioada proasta din punct de vedere financiar prin care treci.
Evita sa mananci in oras
Chiar daca la prima vedere pare o masura exagerata, iti promit ca nu este nici pe departe asa.
Daca nu ma crezi, fa-ti un calcul cati bani cheltuiesti in fiecare luna pentru mesele din oras.
Acum nu vreau sa trecem in extrema cealalta si sa-ti spun sa nu mananci deloc in oras, dar poti face unele exceptii cu siguranta.
O masa la un restaurant sa spunem ca nu e foarte scumpa, dar o sa ai nevoie de o sticla de apa, cine stie, dupa caz de o cafea si, de ce nu, de un pahar de vin sau vreo 2 beri.
Iar in acest fel se aduna vreo 50 de Lei pentru o singura persoana, cand de fapt felul principal a costat doar 30 de Lei. Ti-am dat un exemplu fericit, mesele in oras sunt de multe ori mult mai scumpe.
Sunt si cazuri in care, din lipsa timpului, nu ai pur si simplu cum sa-ti gatesti acasa. Nu-i nimic! Macar orienteaza-te catre acele restaurante care ofera meniul zilei.
In acest caz, mai ales daca iti comanzi mancarea sa vina acasa, o sa faci economie deoarece nu mai platesti apa, sucul sau berea. Exact produsele care au cea mai mare marja de profit.
Oferte si promotii
Nu e o rusine sa ai instalate pe telefon aplicatiile marilor lanturi de magazine / supermarket-uri.
Eu va spun sincer ca asa procedez. Ori intru la ei pe site, ori in aplicatie. Ma orientez inainte sa merg la cumparaturi unde am oferte mai bune si daca sunt pentru produsele care ma intereseaza. Chiar in urma cu cateva zile am cumparat detergent, 2 cutii la pret de 1.
Nu vorbesc de o promotie falsa, a fost chiar pe bune, asa ca am un stoc mai mare sa-mi ajunga pentru cateva luni. Dintr-un start am economisit 100 Ron, adica aproape cat un bilet de avion la o cursa low cost.
Nu e tot timpul indicat sa ai banii blocati in stocuri, dar sunt situatii chiar favorabile, ca acest exemplu. In final, chiar daca in luna aceasta imi raman mai putini bani, in cele ce vor urma cu siguranta pot pune mai multi deoparte sau sa-mi cumpar ceva util de ei.
Fa-ti o lista de cumparaturi
Ramanem in supermarket-uri si-ti recomand obligatoriu sa mergi cu o lista de cumparaturi. Fie ca vorbim de un biletel sau o aplicatie pe care-ti notezi ce vrei sa cumperi.
Scopul acestei liste este sa stii ce sa cumperi, nu ca sa te abati de la ea. Chiar daca la inceput iti va fi putin mai greu (pentru ca tentatiile sunt mari), cu timpul o sa te obisnuiesti si o sa cumperi doar ce trebuie.
Ca si un sfat bonus tot din aceasta zona, dar sper sa nu razi de mine, eu nu merg flamand la cumparaturi. Nu stiu daca la voi functioneaza, dar la mine cu siguranta ca da. 🙂
De asemenea, vezi ca majoritatea aplicatiilor oferite de supermarket-uri iti permit sa pui in cosul virtual produsele pe care le vrei. In acest fel poti sa vezi si reducerile, dar si sa stii ce ai de cumparat.
Electronice si electrocasnice
Costul energiei electrice ne afecteaza bugetul in fiecare luna. Din acest motiv trebuie sa gasim modalitati prin care sa reducem factura de curent.
Electrocasnicele care sunt din clasa de energie A++ sau A+++ sunt ceva mai scumpe, dar investitia se poate amortiza chiar si dupa un an de zile (ma refer la banii platiti in plus).
O atentie deosebita trebuie sa acorzi masinii de spalat si a combinei frigorifice. Aceste produse sunt mari consumatori de energie si au un impact mare in factura de energie electrica.
De asemenea, chiar daca ti se pare o nimica toata, sa stii ca fiecare led si beculet aprins pe care-l vezi consuma curent. Nu mult, dar pic cu pic se face mult. Nu te incurca cu nimic sa-ti cumperi un prelungitor cu intrerupator sau, daca vrei mai old school, sa scoti din priza.
Stinge becurile daca nu le folosesti, nu lasa televizorul sa mearga in gol daca nu te uiti la el. Nu sunt consumatori mari de energie, dar la final de an, daca tragi linie, o sa vezi ca mai economisesti bani cat pentru o jumatate de bilet de avion.
Black Friday
Black Friday sau Vinerea Neagra este o adevarata sarbatoare pentru pasionatii de cumparaturi.
Stiu ca in Romania aceasta s-a mai "degradat" putin, asta deoarece unele magazine fura startul. Chiar si asa, de Black Friday ai sanse foarte bune sa-ti cumperi ceva la un pret mai mic. Intradevar, trebuie sa stai pe faza si sa urmaresti preturile care au fost in saptamanile anterioare.
Daca nu prea mai esti incantat de ofertele de Black Firday la produsele electronice si electrocasnice, atunci poti incerca sa-ti cumperi si altceva.
De exemplu, poti gasi la promotie abonamente de telefonie mobila, servicii medicale, excursii, vouchere la mancare sau carburant.
De exemplu in 2020, printre altele, mi-am cumparat si 2 vouchere de combusibil si 2 pentru mancare. In total, cu aceste 4 vouchere, am facut o economie de 150 Lei. Si asta pe ceva ce oricum foloseam in fiecare luna.
Daca vrei sa-ti cumperi un produs electrocasnic in Octombrie sau Noiembrie, eu zic sa mai stepti cateva zile si sa vezi daca-l gasesti la oferta in Vinerea Neagra.
Taxe si impozite la stat
Evident, nu poti face economie de bani neplatind taxele si impozitele datorate catre stat.
Este datoria noastra sa platim aceste contributii! Totusi, exista cateva metode prin care poti sa salvezi niste bani.
De exemplu, in orasul in care traiesc eu (nu stiu daca e valabil peste tot), daca platesc la inceput de an impozitul, am o reducere de 5%.
Asa ca, decat sa platesc 400 de Lei in transe lunare, mai bine dau toti banii o data, si asa fac o economie de 20 de Lei. Da, stiu ca nu e mult, dar de ce sa nu-mi cumpar 4 kg de mere cu banii acestia? Sau o carte...
O alta metoda prin care poti sa eviti acest "impact" financiar de a plati o suma mai mare intr-un timp foarte scurt, este sa-ti pui in fiecare luna cate 20 sau 30 de Lei deoparte. Desigur, eu prefer sa platesc tot, ca sa profit de cei 5%.
Planifica-ti vacantele din timp
Iti spuneam si in articolul cum poti sa economisesti bani intr-o calatorie ca este foarte important sa planifici totul din timp.
Nu ma refer sa o faci cu 1 an inainte (desi daca mergi in Statele Unite ale Americii nu cred ca e o idee rea), dar cel putin sa nu te lasi pe ultima suta de metri. In acest fel poti sa salvezi foarte multi bani, doar pentru simplu fapt ca esti o persoana organizata.
Sunt cazuri cand un bilet de avion costa si cu 80% mai putin decat daca l-ai fi cumparat cu o luna inainte sa pleci in vacanta.
Acelasi lucru se aplica si in cazul hotelurilor sau a pensiunilor. Cu cat iti faci rezervarea mai din timp, cu atat pretul o sa fie mai mic.
Si in acest caz poti sa profiti de ofertele de Black Friday sau cu ocazia altor sarbatori in care firmele din acest domeniu ofera reduceri considerabile.
Abonamentele de servicii
Incearca sa ai toate abonamentele de telefon, televiziune si internet la un singur operator.
O sa primesti reduceri substantiale...si ti-o spun din proprie experienta!
Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca poti negocia atunci cand iti prelungesti abonamentul. Chiar daca aud persoane care spun ca le e rusine sa negocieze, este un lucru total gresit.
Pana la urma este dreptul tau sa-ti alegi operatorul de servicii. Dar daca esti multumit si vrei sa rami cu ce ai in prezent, atunci poti profita de momentul cand iti expira abonamentul si sa ceri o reducere.
De asemenea, nu uita de energia electrica. Acum poti sa te portezi la mai multi operatori, pentru ca nu mai exista monopolul din urma cu cativa ani.
Poti intra pe site-ul fiecarei companii si sa faci o simulare de calcul. Daca observi ca la o alta companie factura iti va fi mai mica...ce mai astepti?
Alege haine de calitate
Nu brand-ul face totul, ci calitatea produselor. Sunt haine de calitate si de la firme mai putin cunoscute. Nu trebuie sa platesti reclamele si brand-ul.
Lucrez in domeniul vanzarilor la o multinationala (cel putin la momentul scrierii acestui articol) si stiu cum se "face" pretul unui produs. Pot sa te asigur ca reclama intra in pretul final pe care-l platesti tu.
Cu cat un produs are mai multe reclame, cu atat pretul de vanzare catre consumator va fi mai mare.
Trebuie sa-ti cumperi hainele de care ai nevoie, nu sa arati prietenilor ca ai bani de haine de firma. Sau daca vrei totusi sa o faci (nu ca ar fi un lucru rau), atunci cumpara-ti haine de firme atunci cand sunt cele mai mari reduceri sau din outlet-uri.
De asemenea, te incurajez sa mergi si in second-hand-uri. Nu ma refer sa cumperi haine la kilogram, ci haine care sunt ca si noi. In plus, aduci un beneficiu si mediului inconjurator, dar si bugetului tau.
Fa economie la apa
Dupa energia electrica, apa este o alta resursa pe care cheltuim bani in fiecare luna.
Exista cateva metode de economisire a apei care implica investitii foarte mici.
De exemplu, poti sa-ti cumperi economizoare de apa pentru robinetul de la bucatarie (aici poti sa-ti iei si cu temporizator) sau sa-ti schimbi para de dus (daca este un model mai vechi).
Sunt investitii foarte mici dar care iti aduc beneficii materiale, dar si morale. Asta deoarece ajuti si planeta salvand apa.
Nu uita si de masina de spalat haine, deoarece consuma multa apa. Decat sa iti cumperi una ieftina, mai bine platesti putin mai mult, dar faci economie la energia electrica si la apa.
Plateste mai des cu cardul
Nu mai suntem in anii '90, asa ca obisnuieste-te sa platesti cu cardul. De ce sa lasi de fiecare data cate 20, 50 de bani, cand acestia pot fi economisiti?
Nu spun ca trebuie sa fii ca Mos Costache din cartea Enigma Otiliei, dar pana la urma sunt banii tai. Mai mult, sunt unele magazine (alimentare, sa le zic asa), la care primesti o bombona in loc de rest. Deci alte costuri, pentru ca vei avea nevoie de un dentist. 🙂
E frumos sa lasi ciubuc/tips, dar sunt cazuri cand nu e necesar acest lucru. Un card e mult mai simplu si eficient de utilizat. In plus, poate chiar primesti cash back atunci cand faci cumparaturile cu el.
De asemenea, sunt unele carduri precum Revolut, la care iti poti seta ca la fiecare plata sa iti rotunjeasca suma. Aceasta diferenta merge intr-o "pusculita", iar banii ii poti economisii pentru alte lucruri mai importante.
Schimba-ti becurile
Nu in utlimul rand, una din cele mai usor de pus in practica modalitati de economisire a banilor este sa-ti schimbi becurile incandescente.
De fapt nici nu stiu daca mai se vand astfel de becuri, dar ca idee, trebuie sa-ti cumperi becuri economice sau, si mai recomandat, becuri LED. Atentie, e o diferenta intre becurile LED si cele economice.
Dar ca idee, ambele variante sunt bune, deoarece te vor ajuta sa economisesti bani de fiecare data cand esti acasa si aprinzi becul. :).
Investitia este foarte mica, sub 100 de Lei, dar beneficiile sunt foarte mari, mai ales daca ai becuri incandescente.